Az elmúlt hónapokban mindhárom projektben résztvevő önkormányzat – Újbuda, Debrecen és Hódmezővásárhely – megteremtette az ahhoz szükséges feltételeket, hogy megkezdődhessen az időseket otthonaikban segítő önkéntes program bevezetése és tesztelése. Felállításra került a tevékenységet koordináló Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központ, és a helyi központok Debrecenben és Hódmezővásárhelyen.

Megkezdődött az időseket otthonaikban segítő önkéntes program tesztelése

Az Önkéntes Központ Alapítvány segítségével megtörtént az önkéntes koordinátorok képzése, felkészítése, és kialakításra került az önkéntes program működési és eljárásrendje is. A projekthelyszíneken megkezdődött az önkéntesek toborzása, önkéntes adatbázis felállítása. Az új idősgondozási szolgáltatás minél szélesebb körben történő megismertetését sajtómegjelenések, szórólapok, rendezvények segítségével igyekeznek biztosítani a projektpartnerek.

Újbudán idősek segítenek időseket – vagyis az önkéntesek toborzása is első sorban a 60 év felettieket célozta meg, ezzel is elősegítve aktivitásuk megőrzését. Az önkéntesek első sorban általános segítséget nyújtanak, mint pl. felolvasás, beszélgetés, orvoshoz kísérés, de cél a segítségkérés lehetőségeinek folyamatos bővítése, az önkéntesek létszámának remélt növekedésével párhuzamosan.

Debrecenben nem csak kortárs önkéntesek segítik a programban részt vevő időseket, hanem egyetemi hallgatók is. Tapasztalataink szerint az idős emberek szívesen fogadják a fiatal önkéntesek segítségét, nyitottak új ismeretekre is (pl. okostelefon használata), és örömmel osztják meg velük az évtizedek alatt szerzett tapasztalataikat. Ahogyan egy fiatal önkéntes megfogalmazta: „a beszélgetéseink során csodálom a bácsi bölcsességét, derűjét, tanulok a tapasztalataiból, és örömmel segítek neki számomra új tevékenységekben, mint pl. a sajtos tallér készítése”.

Hódmezővásárhelyen kiemelt figyelmet fordítanak a szűrővizsgálatokról, egészségmegőrzési lehetőségekről szóló információ átadásra, a kulturális, közösségi, sportolási lehetőségekről való tájékoztatásra. Az elvégzett egészségfelmérés és szűrővizsgálatok eredménye alapján az idősek életminősége megelőzéssel jelentősen javítható, így a projekt keretében az önkéntesek oly módon is segíthetnek, hogy a megelőzés lehetőségiről információt adnak, tudást és ismeretet közvetítenek.

Megkezdődött az időseket otthonaikban segítő önkéntes program tesztelése