Április 19-én, szerdán került megrendezésre az „Egészséges és aktív időskor” című projekt ünnepélyes zárókonferenciája. Újbuda Önkormányzata e projektet azzal a céllal kezdeményezte, hogy önkéntesek bevonásával egy teljesen új segítő szolgáltatást hozzon létre az időskorúak számára, mely kiegészíti, és egyben tehermentesíti az önkormányzat egészségügyi és szociális ellátórendszerének intézményeit. A projekt szervesen illeszkedik Újbuda úttörő jellegű, Magyarországon egyedülálló idősügyi stratégiájába, a 60+ Programba.

A rendezvény helyszíne az Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központ volt, mely a Norvég Alap által támogatott projektnek köszönhetően ezév januárjában nyitotta meg kapuit az önkéntesek, és az érdeklődő idősek előtt. A konferencián a támogatást nyújtó Miniszterelnökség képviseletében Vitályos Eszter, Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkár mondott köszöntőt, aki példaértékűnek nevezte a projektet, mind a szakmai eredmények, mind az abban résztvevők együttműködése tekintetében.

Lezárult az „Egészséges és aktív időskor” projekt, melynek eredményeként önkéntesek nyújtanak életminőséget javító segítséget az időskorúak részére otthonaikban

Az esemény keretében a projektben résztvevő partnerek – Újbuda és Debrecen Önkormányzata, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ, az Önkéntes Központ Alapítvány és a norvég Øvre-Eiker önkormányzata – számoltak be az új, önkéntességen alapuló idősgondozási modell kidolgozása és bevezetése során szerzett gyakorlati tapasztalataikról. Noha a megvalósításra rendelkezésre álló idő meglehetősen rövid volt – mindössze 1 év –, mégis sikerült minden eltervezett tevékenységet elvégezni, és minden együttműködő város készen áll a kialakított új szolgáltatás további működtetésére és fejlesztésére.

Lezárult az „Egészséges és aktív időskor” projekt, melynek eredményeként önkéntesek nyújtanak életminőséget javító segítséget az időskorúak részére otthonaikban