Az “Egészséges és aktív időskor” című projekt magyarországi partnereinek (Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó és az Önkéntes Központ Alapítvány) munkatársai 2017. márciusában 4 napos szakmai tanulmányúton vettek részt Norvégiában. A résztvevőket a projekt norvégiai partnere, Øvre-Eiker Kommune fogadta, amely több kisebb település közös önkormányzata Norvégia dél-keleti részén.

Önkéntesség Norvégiában – az Øvre–Eiker Önkormányzatánál tett tanulmányút tapasztalatai

A tanulmányút résztvevői megismerhették a norvég egészségügyi, szociális és idősügyi ellátási rendszert, mind az állami, mind a helyi önkormányzati szinten nyújtott szolgáltatásokat és azok egymáshoz való kapcsolódását. Mindehhez gyakorlati betekintést biztosított egy komplex egészségügyi és szociális ellátást nyújtó intézmény meglátogatása. Továbbá a magyar kollégák mélyebben is megismerhették a nagy hagyományokra visszatekintő norvégiai önkéntesség egyes részleteit, mint az egyéni és közösségi felelősségvállalás között kialakult egészséges egyensúlyt, vagy az önkéntes munka magas elismertségi fokát. A meglátogatott önkéntes központok - Øvre-Eiker Frivillig Centre és Drammen Frivillig Centre- pedig már az önkéntesség egy intézményesítettebb szintjéről tanúskodtak.

A tapasztalatcsere alkalmából magyar szakemberek is szolgáltak újdonságokkal norvég kollégáik számára. Érdeklődésre tartott számot, miként lehetséges az időskorúak gondozásába bevont önkéntesek esetén egy minimális, de szükségszerű szabályozottság bevezetése. Kellemes tapasztalat volt szintén a hódmezővásárhelyi „Egészséges Vásárhely Program” hasonlósága a vendéglátók „Aktive Eiker” programjával, ugyanis mindkét program időskorú önkéntesek bevonásával működtet egy egészségfejlesztési és -tanácsadási hálózatot, amely hozzájárul az időskorú lakosság otthoni független életvitele megőrzéséhez.